Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 3 augusti 2010

Den engelska maten är inte så tokig


Den engelska maten har länge skrattats åt, men man försöker åtminstone rätta till saker och ting. Transfetter, glutamat m m är förbjudet. Det finns ett sk London Food Board - http://www.london.gov.uk/media/press_releases_mayoral/rosie-boycott-announces-new-london-food-board-line - som ska göra underverk. Jamie Oliver jobbar med skolmaten.

I effekt 2/10 talar Rosie Boycott, ordförande för London Food Board om den ökade fetman i spåren av mindre matlagning, till följd av en matindustri som insett att man tjänar mer pengar på att förädla maten och sälja den som färdiga plastpackade måltider, än att erbjuda råvaror. ”Matöknar” i London där det inte går att köpa andra grönsaker än lök och citroner. Ett Storbritannien där många hem saknar matbord och där andelen av hushållens inkomster som läggs på matinköp minskat drastiskt, eftersom det huvudsakliga målet inte varit matens innehåll utan dess låga pris. Maten har lämnats helt åt den fria marknaden att göra vad den vill med. Nu ägs hela världens nötköttsindustri av fyra stora företag, hela världens veteproduktion kontrolleras av fem. Det är skrämmande. Vi har inga andra så fundamentals viktiga varor i världen som är i så få händer.

Prenumerera gärna på Effekt, än så länge kan inte personerna bakom tidningen ta ut någon lön, så allt arbete sker ideellt!

Som de säger i sin annons: Sverige har nio resemagasin, 12 mode, 31 inredning, 33 motor, men bara ett som tar klimatkrisen på allvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar