Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 20 augusti 2010

Må Bra – tidningen för dietister och fettfobiker


Kollade ett av de senaste exemplaren och hittade lättprodukter i alltför många recept. Lättmajonnäs, creme fraiche max 8%, lättgrädde max 5%, ostskivor max 10% etc. Suck, att de inte lärt sig. Man tar bort nyttigt och gott fett (i lagom mängder beroende på diet) och ersätter den med…. junk.

I samma tidning hade de testat lite magrare korvar: Gott Liv Kyckling Grillkorv 62 gr kött. Kumla korv 46 gr. Lammkabanoss 90 gr. Grillkorv 3% hade hela 49% kött, undrar vad 51% består av för nyttigt. Chorizo lätt 50 gr, Kyckling chorizo 61 gr. Det är inte köttmängden som är det farliga alltid, om det är gräskött och det äts ibland, det är tillsatserna. Kött eller köttråvara som innehåller svansar, tassar, inälvor (nyttigt), öron, slamsor, senor, fettkappor m m. Charkprodukter är inte hälsosamma i mängder, nitrat är en faktor av flera andra.

Så fanns det en lista över drycker – där fläder- och hallonsaft innehåller 40 kcal/dl, medan lightläsk bara 1-4, fruktdryck lågkalori 10. Mest innehåller Caffe latte 50 och rosévin 75. De som då jagar kalorier och fett = bovar, skippar förstås saften, men inte varken café latte, rosévin eller lightläsk. Bra va? Må Bra har varit en av mina favoriter, men jag har tydligen växt ifrån den ju mer jag själv läst. Jag är inte LCHF-anhängare, men jag anser att nyttigt fett inte är den största boven. Det är det vita raffinerade sockret (OCH sockerersättarna) samt det vita raffinerade vetemjölet mycket mer – ingen näring, bara bukfylla och metabolt syndrom-pådrivare.

Och de skriver om svampinfektion - att receptfria vagitorier eller créme som Canesten eller Pevaryl kan användas vid egenvård. Trots att tio år har gått med dessa fullkomligt vansinniga tips som gör allt etter värre – se Uppdrag Gransknings program om Vestibulit som tusentals tjejer lider av så sprids fortfarande fel information. Sjukvårdsrådgivningen säger också fortfarande fel trots att experterna hisnar och säger NEJ; NEJ; NEJ. Använd INTE Canesten! Goda bakterier, yoghurt in- och utvärtes, inget socker är en bra början. Ge f-n i cremerna som bara sabbar ännu mer! Det har förstört livet/sexlivet för alldeles för många.

Och Medelshavskosten, hälsoprofessorn Maj-Lis Hellénius som blivit mycket omtalad – ”Väljer du alltid mejeriprodukter med lågt fettinnehåll?” är en av frågorna i artikeln. Det gör de inte vid Medelhavet, de använder smör, olivolja och oliver, lamm, nötter, ostar – allt med högt fettinnehåll och mår utmärkt. En av de mest hälsosamma dieterna i världen (den andra kommer från Okinawa, Japan, som nu försvenskats. 40% av deras kost kommer från fetter (se ovan) och de lever länge, bra och har kul med lite vin varje dag, helst rött.

Och expertens kommentar till detta – ”Till goda fetter kan även räknas olivolja, andra oljor och flytande margarin.” Häpp! Joo, det är skillnad (stor) mellan dietister och näringsterapeuter och VI HAR RÄTT!

Så läs gärna Må Bra, men ta råden med en nypa salt, de kommer från Livsmedelsverket som fortfarande tycker att en massa s k i t är jättenyttigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar