Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 31 augusti 2010

Arlas mjölk - eller inte


Arvid Eriksson bloggar om bl a kött och råmjölk från Nya Zeeland

Arlas mjölk som vi dricker i vanliga fall har pastöriserats, homogeniserats, standardiserats och vitaminiserats, vilket gör att den tappat smak, näringsämnen och enzymer säger Mats-Eric Nilsson på sin blogg - http://www.aktavara.org/ och man kan få hans nyhetsbrev som jag precis prenumererat på.
Gammaldags mjölk har åtminstone inte homogeniserats, men resten är samma. Man får inte ens köpa mjölk utan detta förfarande, så får du tag på råmjölk, frys in den eller gör Kalvdans, drick och njut. Varenda liter ska bokföras och beskattas. Snacka om hård reglering – lite sovjetsystem.

Homogenisering är den process i ett mejeri där mjölkens fett finfördelas så att det inte ska klumpa sig och lägga sig i ett lager i ytan på mjölken.” Wikipedia

Pastörisering, efter Louis Pasteur, är uppvärmning av vissa livsmedel, framför allt mjölkprodukter till en viss temperatur för att ta död på skadliga bakterier och mikroorganismer, men förstör också mjölkens enzymer. Pastörisering av mjölk sker på ett mejeri. Man skiljer på hög- och lågpastörisering. Vid lågpastörisering sker en kortvarig upphettning till 72-74 grader följt av snabb nerkylning. Vid lågpastörisering behålls smaken i större utsträckning än vid högpastörisering som sker vid 85 grader och som görs för att ge produkten högre hållbarhet. I Sverige är det lag på att all mjölk från gårdar som inte bevisats vara fria från tuberkulos skall vara pastöriserad innan den säljs till allmänheten.” - WikipediaMen – ”Homogenisering av mjölk skadar både mjölkens omättade och mättade fetter, mjölkproteinerna, enzymer och antioxidanter genom höghastighets- och högtryckspressning av mjölken genom 1 mikrometer små hål i ett tryck av 70-100 bar.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar