Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 6 augusti 2010

Klimatbluff eller industripåverkan


Klimatbluff eller en industri som lobbar mot att klimathoten ska tas på allvar?

Magnus Westerstrand, doktorerar i geokemi och blogga om klimatet på http://www.uppsalainitiativet.org/

”Sedan 2004 dokumenterade centret för offentlig integritet att olje- och gasindustrin spenderat mer än 2,5 miljarder kronor på lobbying och politiska donationer i USA de föregående 6 åren. Men summorna fortsätter att stiga, från 2007 till 2008 ökade lobbyingen med 57 procent till runt 1 miljard kronor (128,6 million US$). Greenpeace kom nyligen med en rapport som nämner Koch industries bland dem som satsar mest pengar på tankesmedjor som sprider felaktigheter och myter i klimatdebatten. Engelska tidningen the Times konfronterade den 19 juli Exxon. Bolaget har dokumenterats ge över 10 miljoner kronor under 2009 till tankesmedjor och organisationer som försökt förminska klimatfrågan.

Varför görs då detta? Internationella energirådet uppskattade nyligen att ansträngningar för att bromsa den globala uppvärmningen till två grader skulle minska efterfrågan på olja 2030 från 105 miljoner till 89 miljoner fat per dag. Med ett pris på ett oljefat på 70 dollar (lägre än dagens) skulle det betyda minskade intäkter på flera miljarder kronor varje dag. Att skjuta upp beslut om restriktioner på växthusgaser kan alltså ge mycket stora pengar. 2007 lades det också fram en rapport som visar Bush-administrationens politiska påverkan på klimatvetenskapen av det amerikanska representanthuset.

Man blir mörkrädd med mindre och inget borde längre förvåna mig efter att jag börjat bli mer insatt i hur ”forskningen” går till i världen. Well, när den den enda isbjörnarna vi ser är de på zoo, när all is på Antarktis tagit slut, när sista regnskogen är skövlad för odling av sojabönor eller palmolja och för betande kossor då kanske vi inser att vi står inför en katastrof. Och att vi varje dag skuffas ett par centimeter närmare avgrunden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar