Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 3 augusti 2010

Krav

KRAV-märkningen står för Bra miljö, God djuromsorg, God hälsa och Socialt ansvar. KRAVs regler siktar mot en hållbar produktion. Därför får kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel eller genmodifierade organismer (GMO) inte användas. Att inte använda kemiska bekämpningsmedel bidrar till en ökad mångfald i naturen. En balans mellan djurhållning och växtodling är viktig. Därför ska en så stor del som möjligt av djurens foder produceras på den egna gården. Då kan näringen gå runt i ett kretslopp på gården och det blir lagom mycket gödsel att sprida tillbaka till åkern. Också för själva livsmedlen gäller försiktighetsprincipen. Först efter prövning får producenten använda någon av de få tillsatser som KRAV kan tillåta. Det är också viktigt hur djuren har det. De ska kunna bete sig så naturligt som möjligt. Exempel på detta är att grisarna går ute hela året. De får beta, böka och ta sig gyttjebad. Likaså får hönsen vara ute och äta grönt och picka mask under sommarhalvåret.

Det finns också KRAV-märkt fisk, men det är än så länge ganska begränsat och olika uppgifter kommer titt som tätt; torsken håller på att ta slut, det finns en hel del.

OK, allt detta låter bra, men jag har för mig att det var diskussion för ett tag sedan om något KRAV inte hade med som var viktigt. Någon som kommer ihåg detta?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar