Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 26 juli 2010

Klimatmagasinet Effekt

Klimatmagasinet Effekt - ett religiöst och partipolitiskt obundet samhällsmagasin skriver i sin ledare 2/10 – ”Den gamla världsbilden – präglad av myten om evig framgång och människans herravälde över den icke-mänskliga naturen – har börjat vridas mot en annan bild.”

I samma tidning säger James Lovelock, professor och grundare av Gaia-teorin i en intervju med BBC: ”Att försöka rädda planeten är bara nonsens. Vi är inte smarta nog och vi kommer inte att hinna. Så det vettigaste är att njuta av livet medan man kan.”

Och då måste jag ju googla för att kolla vad det är för teori, och som vanligt har Wikipedia och dess alla ”författare” svar.

”En gaiateori är en teori där livet självt antas påverka jordens biosfär för att skapa och upprätthålla goda livsförhållanden. Den första gaiateorin skapades av den engelska atmosfärforskaren James Lovelock 1969. I sin hypotes sa Lovelock att all levande materia på jorden kunde ses som en övergripande enhet. Han döpte detta självreglerande system till Gaia efter en gudinnan med samma namn i den grekiska mytologin.”

Intressant är också Utsläppsatlasen - http://www.worldmapper.org/articles/2010_effekt_nr2.pdf - som visar vilka länder som tar mest. Kan vara både stora och små.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar