Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 26 augusti 2010

Vad ska man äta till frukost?


* Protein mättar, därför är det smart att basera frukosten på en bra proteinkälla. Det kan till exempel vara en mjölkprodukt eller ägg.
* Fett mättar också och gör att man känner sig nöjd och tillfreds efter måltiden. Därför finns ingen anledning att (alltid) välja livsmedel med lägsta möjliga fetthalt. Fett är dessutom bärare av smak och om fettet är borttaget tillsätts ofta extra socker och andra tillsatser för att bättra på smak och konsistens.
* För att fylla på våra tomma energidepåer behöver vi en bra kolhydratkälla. Kolhydrater är hjärnans favoritbränsle och behövs för minne, problemlösning och uppmärksamhet. Den bör ge tuggmotstånd, vara fiberrik och gärna innehålla hela korn, frön eller nötter.
* Sist men inte minst bör måltiden innehålla något färggrant från växtriket som ger en extra dos skyddande antioxidanter. Bär är något av det nyttigaste som finns och perfekta att äta till frukost i fil, yoghurt eller gröt. Som grönsak på smörgåsen kan du välja paprika – en riktig C-vitaminbomb. Några skivor röd paprika innehåller lika mycket C-vitamin som en apelsin.”

http://www.Energibalans.nu - Katarina Holm Johansson, kostcoach – gratis nyhetsbrev

Min inlagda parentes, men detta visar att även dietisterna m fl börjat ändra färg. Välkomna in i klubben!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar