Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 13 augusti 2010

Bondens egen marknad


Bondens Egen Marknad, Katarina Bangata, Södermalm, varje lördag 10-15 fr o m 7 augusti t o m 23 oktober 2010. Sedan kommer de tillbaka i december för julmarknaderna. Ett av våra favoritlördagsnöjen.

Varje fredag morgon kommer Årstiderna med en box - http://www.arstiderna.com/
Vi har testat flera olika varianter – Lantlådan – inge kul i nov-feb med mest selleri och vitkål, annars coolt att testa polkarandiga rödbetor och lila morötter, går hem hos gäster. Nu har vi en blandning av grönsaker och frukt. Ekologisk, tvingar oss att tillaga och äta upp. ICA-kontot är vår reskassa då det numera alltid står på plus. Genom Årstiderna har vi också beställt ekologisk julskinka, gräskött (kor som fått äta gräs ute och inte kraftfoder inomhus), riktig äppelmust m m godsaker.

Ett måste i köket är en ångkokare – en riktig maskin, inte bara kastrull. När blomkålen verkligen smakar något och inte bara DN som legat ute en vinter, då är det rätt. Vattnet är perfekt som bas till en buljong. Tänk på att bra fett till kokta grönsaker drar ut mer järn och vitaminer - godare och nyttigare - god olivolja eller smör.

Ett annat måste är en juicer, en sådan man pressar äpplen, päron, morötter m m i, min har jag haft sedan 80-talet och använt oerhört mycket, säkert en gång i veckan. Den elektriska citruspressen är också en basprodukt. 2 apelsiner, 1 lime, 1 citron, några clementiner – tar en stund, men ack så gott, lyxigt och gott till en långsam frukost.

Finns en uppsjö idag, Ekolådan m fl, men vi vill ha leverans fredagar, det är då vi hinner spendera mer tid på matlagning. I veckorna blir det slarvigare, dock nästan aldrig färdiglagat eller fryst.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar