Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 9 augusti 2010

Kasta ut mikron!


Som ni vet har jag kastat ut mikron då den aldrig användes. Har från alltför många håll hört att de inte ska vara hälsosamma (drar ner näringsinnehållet) samt att den t o m avstängd stålar vågor. Så hittade jag denna text som jag kopierade i sin helhet.

Från kanariefaglarna.com - http://www.kanariefaglarna.com/node/303

”Mikrons för- och nackdelar

Grönsakers näringsvärde påverkas lätt när de tillagas. Det är till exempel nyttigare att ångkoka grönsaker än att koka dem i vatten eftersom många näringsämnen läcker ut i vattnet. Och när broccoli tillagas i mikrovågsugn minskar dess östrogenbalanserande egenskaper markant jämfört med ångkokt broccoli. Indolhalten hos mikrovärmd broccoli är 74 % lägre än hos rå broccoli och C-vitaminhalten 40 % lägre. (Vallejo et al 2007). Andra viktiga aspekter som mikroanvändaren bör se upp med är kärlen som maten ligger i. Kemikalier från plastkärl läcker ut i maten vid uppvärmning i mikron. Vanliga kemikalier i plastkärl är bisfenol A och ftalater, mjukgörande kemikalier med östrogenliknande egenskaper (S. H. Swan 2008). Dessa kemikalier har bland annat kopplats till problem med fortplantning, lägre spermieantal hos pojkar, bröst- och prostatacancer. För att undvika kemiska risker - använd endast glasbehållare om du tinar eller lagar mat i mikrovågsugnen. Detta kan vara en av de bästa metoderna för att minska kemikaliehalten i din närmiljö.”

Referens
F. Vallejo, F. A. Tomás-Barberán,C.  Garcia-Viguera.  "Glucosinolates and Vitamin C content in edible parts of broccoli florets after domestic cooking." European Food Research and Technology. 310-316:215 (4);2007
S.H. Swan "Environmental phthalate exposure in relation to reproductive outcomes and other health endpoints in humans" in press. 2008



P.S. Och en puckad dam från Livsmedelsverket ansåg att barnmat blev nyttigare att mikra. Johejdu!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar