Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 9 augusti 2010

Läkemedelsbiverkningar

Läkemedelsbiverkningar – äntligen talas det mer om att vården både skadar och dödar


”Felaktig medicinering är ett oerhört kostsamt men fortfarande olöst problem i svensk sjukvård. För första gången tycks nu denna hittills undanskymda fråga komma med i valrörelsen. Det hoppas i alla fall KD-ordföranden Göran Hägglund. Socialminister Göran Hägglund (KD) kör över sju års miljon¬projekt för bättre läkemedelsanvändning i sjukvården. Departementet startar istället ett eget projekt i höst. Siffrorna är inte nya men ständigt lika ofattbara. Kostnaderna för att ta hand om biverkningarna av läkemedel uppgår till sådär 25–30 miljarder kronor varje år.”

Läkemedelsbiverkningar delas upp i två kategorier:
•Typ A är kända effekter av läkemedel som av olika anledning förstärks till exempel genom interaktion med andra läkemedel, genetiska förutsättningar, andra sjukdomar. Sämre funktion hos njurar hos äldre är en vanlig orsak. Dosberoende utgör 95 procent biverkningarna. 65 procent av dessa skador kan förhindras med bättre läkemedelskontroll.
•Typ B-reaktioner är mer ovanliga, oförutsägbara biverkningar, ofta överkänslighetsreaktioner. Känt exempel är neurosedynkatastrofen. Står för cirka 5 procent av alla biverkningar. Har inte med dos att göra. Den officiella biverkningsrapporteringen hos läkemedelsmyndigheter gäller oftast typ b-reaktioner.

Vanligaste symtomen på biverkningar:
Yrsel, svimningar ofta orsakade av lågt blodtryck, vätskerubbningar, blödningar, kräkningar, diarré, förstoppning, förvirring, hallucinationer, sänkt medvetande.
Vanligaste läkemedlen som ger biverkningar:
• Hjärtmediciner som ACE-hämmare, betablockerare och digitalpreparat.
• Blodproppsdämpande medel som warfarin och acetylsalicylsyra (aspirin, magnecyl)
• Smärtstillande medel.
Två tredjedelar av boende inom äldrevården äter tio läkemedel eller fler.”

De tar inte med på listan Waran (råttgift) mot blodpropp. Ett av de läkemedel som vad jag vet ger mest biverkningar om man äter det en längre tid. Vi hade precis två dagars föreläsning om interaktioner mellan läkemedel och kosttillskott. Vården har inte mycket kunskap om interaktioner mellan 3 och flera läkemedel. Mellan 1-2 har man ändå hyfsad kolla – vissa, ibland. Och råkar man dricka grapefruktsaft ökar läkemedlets effekt, glöm inte det.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar