Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 12 september 2010

Skärpmat påverkar hjärnan som knark


Socker och annan skräpmat kan vara beroendeframkallande står det i Metro 6 september 2010. Stephan Rössner, professor och ”överviktsexpert” tror inte på detta. ”När personer får se sin favoritmat blir dopaminaktiviteten hög i ett särskilt område av hjärnans frontallob – samma område om aktiveras när kokainmissbrukare ser en påse med det visa pulver som de är beroende av.”

Wikipedia säger om dopamin: ”Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i centrala nervsystemet där den förekommer i en rad viktiga system som bland annat reglerar muskelrörelser, vakenhet, glädje, entusiasm, och kreativitet. Upptäckten av dopamin som en neurotransmittor gjordes av den svenske neuroforskaren Arvid Carlsson.”

Så, det är inga småsaker vi leker med utan en av våra viktigaste kroppssystem.

Kolla med Bitten Johnsson, som jag skulle kalla Sveriges ledande ”beroendeexpert” - http://www.bittensaddiction.com/  - så tror jag att hon åtminstone skulle kunna hålla med om att i definitionen beroende ingår att du får abstinensbesvär. Begå brott för att tillfredsställa behovet, kanske inte. Ett djupt beroende (alkohol, knark, sex, spel m m) kidnappar hjärnan och gör om dess prioriteringar. Det är därför vissa människor kan sälja sitt barn/sin mormor för att drogen kommer först, allt annat ligger på en lägre prioriteringsnivå. Jag har själv hört personer berätta om sitt sockerbegär som de sedan fått bukt med. De darrar, tänker inte på något annat än hur de snarast ska få tag på det de är ute efter, gömmer godis från barn och man, kör för att hitta en nattöppen mack, pengar som skulle gå till mat går till godis, kakor, bakverk – ju sötare, desto bättre. Till slut har de insett att de har problem som inte går att snackas bort och antingen sökt hjälp eller fixat det själva på något sätt. Jag har alltid gillat godis, men sådan har jag aldrig blivit, ännu och tack!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar