Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 12 september 2010

Bondens marknad – besök i lördags


Vi köpte en hel del grönsaker och rotfrukter att använda i en maffig köttsoppa samt strutsfilé till tisdagsmiddag - Stigtomta Struts http://www.stigtomtastrut.com – ett kött från en nyttig fågel samt gott. Stek som oxfilé, på deras hemsida finns en massa recept hur man tillagar struts.

Mitt köttsopperecept
Oxsvansbitar och märgpiga (utan vare sig märg eller pipa, men fint billigt kött). Ett antal pepparkorn av olika sorter – röd, svart, grön och Sichuan. Lagerblad, örtsalt. Vatten. Oxsvansarna och köttet i munsbitar. Under tiden som det började koka slängde jag ner ett antal färska kryddkvistar (rosmarin, bladpersilja, fransk dragon), sköljd blast (översta 5 cm) av morötter och gulbetor, 2 grovt hackade rödlökar. Till sist potatis, morötter, palsternacka och rotselleri som fick koka med 20 minuter. Nu har vi soppa för ett antal dagar, en del i kylen, resten i frysen. Hittar du fina märgben är de perfekta att ha i, men nu hade Söderhallarna inte det.

Vi köpte också färska ägg från frigående hönor (bra för oss och dem), Kakhonung, ett huvud otroligt fin sallad (lila-grön) samt en Mörk skärgårdslimpa – utan vetemjöl. Som jag lovade ville jag tipsa om var man kan beställa bra kött – kalv, lamm främst – Rheumhttp://www.rheum.se. De ska ha lammkött enligt normal säsong och inte den nya tilltvingade varianten där hormoner används så att tackorna bli gravida när vi vill äta lammkött – till påsk. Ekologiskt och närproducerat.

Fick en tjock broschyr om Svensk Lantmat – nästa gång vi hyr bil och ska någonstans, t ex Sundsvall, vet jag var vi kan svänga av för att köpa lite godsaker – http://www.lantmat.se – finns över hela Sverige, mest i Söder, men jag vet att det finns massor också i Norr. Den svenska getosten från bl a Jämtland vinner allt fler priser runt om i världen. Heja Sverige. Och ibland är det sådan efterfrågan på fin Västerbotten att den är slut. Finns dock Västerbotten och Västerbotten, smaka först.

Och Matresanhttp://www.matresan.nu – i Valdemarsvik med omnejd. Det finns god mat överallt, det gäller bara att vara intresserad och nosa fram dem. Färre chips, köpegodis, bullar&kakor&kex och Coca-Cola, mer god mat så går det ungefär jämt upp i plånboken. Dessutom, vad är hälsan värd? En hel del för de allra flesta. Få vill vara sjuka.

Bönderna har också en butik på Tegndahlsgatan 30 i Stockholm samt öppet ett par lördagar till. Julmarknaden är 4, 11 och 18 december.

Urban Deli var en höjdare, i hörnet av Nytorget – saffransskorpor, glutenfri müsli och Järna mjölk. Riktigt trevlig affär som man kunde gå långt in i. Samt Saltå Kvarn – deras bröd är bakat med smör, inte margarin, innan vi fullastade äntrade 3:an hem igen. En riktigt trevlig lördag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar