Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 12 september 2010

Märkning av plastartiklar m m


Plast innehåller bl a flataler från mjukgjord PVC-plast som kan fälla ut. Men det bra är att de flesta flaskor och burkar är märkta på undersidan med en triangel. En text, t ex PE-HD samt i triangeln en siffra, 1 är lägsta kvalitet, 5 högsta. 1 = t ex mineralvattenflaskor. 5 = Tupperwares matlådor som anses vara av bra kvalitet. Och så hittade jag en matlåda märkt PP och inuti triangeln 0,5 och ändå ska den klara -20 till +100 grader. Nu blir det till att kolla alla våra matlådor och helst ha sådana som minst har en 2:a i triangeln. Samt hitta matlådor av rostfritt stål då aluminium är etter värre.

Ang PEHD hittar jag följande information:
"Polygur® används ofta till detaljer som utsätts för nötning såsom glidbanor, nötningsskydd, skär-underlägg till livsmedelsindustrin och beklädnader av silos. Materialet har en mycket liten förslitning för att inte lösa partiklar fastnar på ytan. Egenskaper: God slagseghet, låg friktionskoefficient, låg vattenabsorption, nötningsbeständig, livsmedelsgodkänd, resistent mot korrosiva vätskor."

Och om PP
"Har liknande egenskaper som PEHD, men PP är styvare. Används mycket inom den kemiska industrin p g a materialets slagseghet, kemiska resistens samt temperaturintervall. Andra användningsområden är elektriska isoleringsdetaljer, lister av olika slag, komponenter till olika maskiner m.m. Egenskaper: Hög utmattningshållfasthet, goda mekaniska och dielektriska egenskaper, låg densitet, hög slagseghet, temperaturintervall från +130°C - -10°C."

Hos http://www.fluorcarbon.se/ som tillverkar plastprodukter.

Och en tjej som bloggat om teflonpannor – de är utslängda/bortgivna från vårt hem ju mer jag började läsa om dem. http://stegirattriktning.blogg.se/2010/february/teflonpannor.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar