Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 12 september 2010

Honung – ekologisk som inte är upphettad/dödad


Jag älskar honung, på macka, vid förkylning, den dyra Manuka, svensk lanthonung, med eukalyptus m m. Man kan också använda honung i bastun. Smörj in hela dig, lägg dig på laven, kasta löyly (vatten på stenarna), njut. Låt spårämnen och vitaminer sugas in i kroppen. Hoppa i sjön (om du har en i närheten) eller ta en dusch och känn dig nyväckt. De finska männen använder honung mot ledvärk (ledgångsreumatisk, gikt, överansträngning) efter långa arbetsdagar. Den dödar bakterier (om den inte dödats vid tillverkningen), läker sår. Och ju mer jag nu berättar om honungens förträfflighet blir det väl dyrt läkemedel av det hela. I Tyskland (som annars är både och med blandat västerländska och alternativa behandlingar) försökte sig någon firma på att ta patent på vitlök för ett par år sedan. Det gick inte och tur är väl det, en annan produkt som är mycket nyttig.

Ekologisk honung har bin som står i KRAV-certifierade områden (bin flyger 2-3 km), bikuporna får inte ställas var som helst, honungen får inte hettas upp och bina får kravsocker på vintern på för att överleva. Dessutom måste bisamhällets största fiende, ett kvalster vilket innebär ett stort merarbete då de inte får använda kemiska medel. Så därför är den dyrare. En massproducerad upphettad honung är inte värd att köpa, inte mycket finns kvar av originalets alla bra:iga saker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar