Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 19 september 2010

Ät färgrikt!


Sommaren är över, men frysarna är förhoppningsvis fulla av plockade eller köpta bär, annars finns de i närmaste mataffär. De frysta (liksom grönsakerna) är plockade pinfärska och frysta väldigt snabbt efter detta vilket man inte alltid kan säga om de man hittar på torget eller i butiken. Så ät gärna minst 1 dl (upp till 2-3 dl i terapeutiskt syfte) per dag av olikfärgade bär, frukter och mörka salladsblad, ju fler olika sorter, desto bättre. Blåbärantocyaniner som också finns i blå plommon, björnbär, svarta vinbär, blå och röda vindruvor, rödkål och aubergine. För synen och ögonen, mot cancer, för hjärnceller och blodkärl.

Blåbär, kiwi och sötpotatis – C- och E-vitamin.

Övriga bär: Hallon, jordgubbar, körsbär, krusbär, boysenbär, björnbär, hjortron, havtorn, svarta, vita och röda vinbär.

Annat att gärna äta:
Granatäpple mot åderförkalkning. Skär ett granatäpple. Spreta med fingrarna över halvan och klappa på den runda delen med den andra för att få ut kärnorna (Jamie gjorde så). Antocyaniner och tanniner som också hallon, jordgubbar och körsbär har.

Tomater innehåller lykopen, mer i kokta/stekta än i råa, bra för mäns prostata. Även mot cancer och rynkor, för blodkärl och huden. ORAC: 367/100. Lykopen finns också i vattenmelon och röd grapefrukt.

Broccoli – innehåller klorofyll och glukosinolat – mot cancer. Grön klorofyll har också spenat och andra bladgrönsaker. ORAC: 890/100

Chokladflavonider om den är av en bra kvalitet med hög kakaohalt, minst 70%. Skyddar blodkärlen, motverkar diabetes 2. ORAC: 13.120/100.

Apelsinerfytokemikalier, gula karotenoider, hesperidin som förstärker C-vitaminets effekt. Mot fria radikaler, högre immunförsvar, lägre risk för hjärt- och kärlsjukdomar, mot cancer samt demens. ORAC: 750/100. Gula karotenoider i andra citrusfrukter samt i persikor, mango och aprikoser. Ett par havtorn innehåller lika mycket C-vitamin som en hel apelsin.

Äpplen – vita flavonider och fytokemikalier. 100 gr äpple motsvarar 1500 mg C-vitamin. Mot fria radikaler, cancer och hjärt- kärlsjukdomar. Andra med vita flavonider är päron, purjo- och gul lök. ORAC: 2670/100.

Nötter och fisk – Omega 3. Ät främst feta fiskar och valnötter. Övriga nötter är dock bra också. Rött kött, vita kidneybönor, yoghurt och ostron – höga doser av zink. Mörkgröna salladsblad – lutein och zeaxanthin. Grönt te – antioxidanter.

Ha frysta bär till smoothies, pressa fruktjuice på grönsaker som inte ska hettas upp. Variera! Ät färgrikt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar