Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 12 september 2010

Raw Food frukost


I morse hade 4 Good -http://www.4good.se - bjudit in till Raw Food frukost med föreläsning av Erica Palmcrantz - http://rawfoodbyerica.se/ - författare till böckerna – Raw Food på svenska och Raw Food Delight.

Vi bjöds på en bovetehallongröt med mandel- eller cashewmjölk, en jordgubbs- och apelsinsmoothie med färsk ingefära, en bit knäckebröd med avokadospread, olika teer samt en efterrättsboll. Recepten är utlagda - http://rawfoodbyerica.se/2010/09/07/rawfood-rocks-frukost-recept-ifran-4-good/

Raw Food består av ekologiskt - frukt, grönsaker, bär, nötter, frön (solros, pumpa m fl), groddar, skott, bovete, hampa, hirs, maca, kakao, amaranth, quinoa, superfoods och pulver, alger, oljor – inget upphettat till mer än 42 grader.

Nötter, frön och bovete (helt) behöver sköljas och groddas, helst minst över natten. Gör som jag, lägg för groddning när du kommer hem från jobbet, skölj innan du använder dem. Mixern håller också längre om nötter inte är så himla hårda.

Varför Raw Food? Vår alltmer utarmade och försurade jordar samt vattendrag, kemikalier och föroreningar, stressnivåerna i dagens samhälle – kroppen behöver en högre näringstillförsel som dagens husmanskost inte ger. Tyvärr kallas dagens svensk husmanskost för sjukmanskost då den innehåller allt för mycket av det vi blir sjuka av och för lite av det som håller oss friska.

Upp till 80% av de levande enzymerna försvinner vid upphettning. Enzym – ett protein med bioaktivitet som hjälper att rensa och balansera kroppen, stabiliserar blodsockret, ger energi, lugnar magen och ger fint hår, hud och lägre vikt. En bra pensionsförsäkring som kostar ungefär det samma som vår vanliga mat. Medan socker, kaffe, vitt mjöl och mjölkprodukter stressar kroppen. Om du inte äter helt glutenfritt, sök efter ren/naken havre eller åtminstone ekologiska havregryn. I USA finns det råa havregryn. Här hettas de upp vid valsning från korn till gryn.

Min kommentar: Havregrynsgröt som snabbt körs i mikro är förbehandlade och har nästan inga bra näringsämnen kvar. Det finns också parboiled ris etc. Ett otyg! Är råris i stället, det som ska kokas i 40-45 minuter. Du kan få ner koktiden genom att skölja och lägga det i blöt kvällen innan.

Själv äter Erica sedan fem år 80-90 % Raw Food. Hennes kusin i USA har ätit RF i 17 år, kusinens man i 40 år, så, ja, man kan leva på det. Ingen diet, mer ett sätt att leva. The Garden Diet - http://thegardendiet.com/

Tips
Bovete – skölj en en större mängd, låt grodda i vatten, ta en del varje dag, skölj resten. Håller i tre dagar.
Maca- och kakaopulver – ej för mycket till barn
Använd äkta vanilj, inte det kemiska pulvret som ICA säljer
Samma gäller kakao – finns en hel del olika i hälsokostaffärerna – nibs, karob m m
Börja med frukost och mellanmål (gör en större sats, ta med till jobbet) ett par gånger i veckan, efterrätter brukar också vara populära. En matig sallad till lunch går också bra, många olika salladsblad (ej isberg), avokado, nötter, groddar, skott, bitar av tomat, paprika m m.

Övriga Raw Food länkar
Victoria Boutenko – The Rwa Family - http://www.rawfamily.com/ - skrivit många böcker, även på svenska
How to start a Raw Food Diet - http://www.youtube.com/watch?v=VFdHRS-aLxU
YouTube – jag skrev Raw food och fick 418.000 svar

Bulleboden, Parmmätargatan serverar Raw Food – vid Kungsholmskyrka. Du kan köpa en del hos Blueberry, i bättre hälsokostaffärer samt på nätet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar