Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 12 september 2010

Marit Paulsens bok


Marit skrev för ett par år sedan boken ”Lurad av laxen – sant och falskt om maten” – krigsbarn, lantbrukare, 30 år som diabetiker, Europaparlamentet – 35 års engagemang i matfrågor ger en bred och djup erfarenhet. Jag citerar några valda delar ur boken som finns i pocket.

”En snabb och enkel lösning på problemen med mat och klimat skulle vara att skaffa oss ett större jordklot. Eller att snabbt halvera antalet människor som bor på klotet”.

Att odla alla åkrar organiskt eller som ekoodling skulle kräva just detta då eko-odling ger en kraftig skördeminskning. Skördarna blir från hälften till ¾ av den skörd en konventionell odling ger. Den odlingsbara ytan minskar då människorna blir fler + bristen på vatten. Ger en större klimateffekt (mer koldioxid per vara), men mindre urlakning av näringsämnen. Produktion drar mer energi än förpackningar och transporter. Störst miljöpåverkan har nötkött och fisk. Havens växtplanktorn är en ännu bättre syreproducent än regnskogen, som är superviktiga.

Att hugga ner regnskogen för att föda upp stora mängder nötkött är dubbelt miljöovänligt – det ekologiska värdet + flatulens (fisar) = farlig gas. Ät mindre nötkött (och vem har sagt det förut?).

Eller som Mahatma Gandhi sade: 'There is enough for everyone's need but not for everyone's greed.'

“Vi kan inte lagstifta om god mat, bara ren och säker mat. Inte om kvalitet bortom kemisk och bakteriologisk mätbarhet.”

Efsa (European Food Safety Authority) är en livsmedelssäkerhetsmyndighet, inte en livsmedelsmyndighet. Samma regler ska gälla i hela Unionen, ingredienser i fallande skala, alla ämnen ska namnges eller E-numreras.

Den ursprungliga definitionen och gränsvärdena fastställs av Codex Alimentarys, ett globalt vetenskapligt forum inom FN. Alla produkter godkänns inte i E-serien – alla tillsatser – även t ex potatismjöl. USA, Australien och Nya Zeeland har egna bokstavsnummer och gränsvärden.
Färg 100 – rödbetsextrakt eller azo-färg
Konserveringsmedel 200 – bensoesyra (finns i bl a lingon) eller helt kemiskt
Antioxideringsmedel 300
Sötningsmedel 400 – xylitol (björksocker) eller suchralos
Allt annat 500

Emulgeringsmedel, naturidentiska aromämnen, konserveringsmedel, mjölbehandlingsmedel

”Svenska frukter har högre sockerhalt dp vi har väldigt långa dagar med solljus och växterna kan bygga in fler kolhydrater via fotosyntesen. Kolhydrater är sockerarter som ger smaken. ”

Packdag anges inte på förpackningar i Sverige, men i flera andra länder, t ex Spanien.

Till ett kilo odlad lax behövs det fem kilo foder, det mesta upptrålat från de snart utfiskade haven.

Varje svensk slänger ca 100 kg fullt ätlig mat i soporna varje år, allra mest, frukt och grönsaker, mest potatis + pasta, ris, mjölk, fil, yoghurt. Bäst före betyder inte livsfarligt efter, förutom rått kött/ strimlade köttbitar. och rå fiskfärs.

Restrecept: Bondomelett med lite av varje, pytt, wokade grönsaker med diverse, gratäng i ugnen, gryta, soppa.

De stora handelssystemen kastar mest (vilket jag skrivit om).

Eko-kor producerar har en bättre sammansättning i mjölk och kött. En ko som lever av naturligt grovfoder – gräs, får mer Omega 3-fett vilket är bra för oss båda. En bra ko mjölkade 1.500 liter per år för drygt 100 år sedan, mer än 4.000 efter andra världskriget, i dag 10.000 liter. Bättre framavel, bättre foder, bättre veterinärmedicinsk kunskap.

BBB (Blanc Bleu Belge) – monsterkossorna med sina dubbla muskler men samma benstomme som innan – missfoster som knappt kan stå upp. Nötkreatur är veganer och ska inte äta foder gjort på sina släktingar (artegna), fiskmjöl m m, det märkte vi med galna ko-sjukan (BSE) i slutet av 90-talet. Precis innan millennieskiftet kom nästa skandal, dioxin i kyckling- och griskött. Allt samlades in, kokades i 137 grader och 3 bars tryck för att döda alla kända virus och bakterier. Köttmjölet kördes ut till uppfödarna – nästa dioxinskandal dök upp, kokning påverkar inte dioxinet. De äntligen förbjudna A4-stora burarna som gjorde hönsen bindgalna har sålts till våra grannländer, bl a Finland. Grisar bor så tätt och så inhumant så de ”botas” med antibiotika, psykofarmaka och blodtryckssänkande medel. Sedan förbjöds antibiotikan i förebyggande syfte i hela EU, förbrukningen sjunker, sakta.

”Det är ingen idé att ropa efter en djurskyddslagstiftning som redan finns. Den är dessutom riktigt hygglig. Problemet är att den inte efterlevs och kommer antagligen inte att göra det så länge såväl sanktionsmöjligheter som kontroller är närmast obefintlig i hela Europa – inklusive vårt eget land.” Som tur är har vi Djurens rätt, Djurrättsalliansen m fl som sköter detta som kommunerna borde göra men inte anser sig ha råd/tid till.

Planera dina inköp (gör en veckomatsedel, dyrare ju oftare du handlar – impulsköp), laga till lagom med mat (eller seriekoka och frys in), ta vara på resterna är de hushåll som belastar miljön minst.

Sylt, köttbullar, leverpastej, mjukost, fiskgratäng, charkprodukter – beredd mat som innehåller en massa förutom det som står på framsidan. Det förhatliga glutamatet har bytts mot jästextrakt, inte så stor skillnad i sig. Om en vara innehåller något av dessa ämnen, betyder det att det som det skulle innehålla till stor del har minskats ner till en försvinnande del = ingen smak = smakförstärkare. En kantarellost med 1,7% kantareller måste ju innehålla något annat också förutom ost för att få fram kantarellsmaken, då tillsätter man lite färg, lite smakförstärkare, lite aromämnen, stabiliseringsmedel, konserveringsmedel och vips har du en fin bredbar kantarellost.

En gas runt frukter gör att de håller längre. Fint förpackade, men vad innehåller gasen och hur bra/dålig är den för oss? ”Everfresh använder en teknik där frukten får mogna i etylengas (omättat kolväte), samma gas som gör bananen brun på några dagar när den förvaras intill ett äpple i fruktskålen.”

Biogas borde tillverkas av grönsaksrester/kompost, halm, slam m m i stället för som idag ätbart vete och majs som bilbränsle (etanol).

Potatismjöl = stärkelse. C-vitamin = askorbinsyra. Konserveringsmedel = bensoesyra. Dessa behövs, de flesta övriga – inte.

”Grisarna, hönsen och korna är helt och hållet beroende av den människa som har hand om den dagliga omsorgen. Jag vågar hävda att ett samhälles moraliska standard kan mätas i hur vi respekterar de sjuka, svaga medmänniskorna och djurens behov.”

Hjärnan (som jag skrivit) består till ¾ av rent fett, till stor del omega3-fett som främst finns i fisk, skaldjur, nötter, frön och en del gröna grönsaker. Alla våra nerver (och organ) har ett fetthölje. M h a fettet kan kroppen ta upp och nyttiggöra sig de antioxidanter av olika slag som finns i t ex grönsaker, frukt och bär. Ha alltid en klick smör eller fin olja ovanpå grönsakerna/salladen som gärna får innehålla lite avokado och hackade valnötter. Kroppen behöver energi för att tänka, röra si, hålla värmen – fungera. Proteiner behövs som byggstenar i alla celler, alla möjliga antioxidanter och andra mikronäringsämnen behöver för mängder av funktioner i kroppen.

Stärkelse är en sockerart = kolhydrat – potatis, rovor, spannmål, ris, pasta.

Och, nej, Marit har heller aldrig burit hem margarin, en industriprodukt som är långt från kossor, grädde och fin olja.

Vår livsmedelskontroll ligger utspritt – Livsmedelsverket och Jordbruksverket och Socialstyrelsen. Vissa kommuner har utmärkt kontroll, andra ingen alls. Vi behöver en sammanhållen, vass och enhetlig kontroll över hela landet. – Kan inte annat än hålla med, helt!! Stoppa också de extremt plågsamma och långa djurtransporterna. När vi kom från Gotland i somras med färjan fanns det ombord en lastbil med skrikande grisar. Trots fint väder höll jag mig inomhus under hela resan, jag kunde inte höra dem skrika i sin förtvivlan. Kanske skulle de ännu resa i flera timmar till ett utlokaliserat/centraliserat slakthus. Grymma människor.

Som ni ser, det finns oerhört mycket matnyttigt i Marits bok som jag varmt rekommenderar. Köp och läs, finns i pocket för en billig penning!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar