Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 3 september 2010

Saltå Kvarn – välkommen till Stockholm!


Ett annat bra företag som växt rejält under de senaste åren är antroposofernas Saltå Kvarn i Järn. Nu har de tagit över en lokal på Renstienas gata 27 på Söder. Deras varor har gått att köpa i många välsorterade livsmedelsaffärer, men nu finns alla deras saker på ett ställe. Måste besökas, det blir fullt på lördag – Bondens Marknad, juicestället och Saltå.

Och kollar man Wikipedia så säger de så här om antroposoferna – ett annat hotat, men fortfarande levande sätt att leva.

”Antroposofin är en andlig filosofi som grundades i början av 1900-talet av österrikaren Rudolf Steiner. Den postulerar existensen av en objektiv, intellektuellt förståelig andlig värld, tillgänglig för direkt erfarenhet genom inre utveckling, genom medveten kultivering av en form av tänkande oberoende av sinnesintryck. Steiner betecknade antroposofin som andevetenskap (Geisteswissenschaft; vetenskap om det andliga, humaniora). I sin utforskning av den andliga världen eftersträvar antroposofin samma precision och klarhet som naturvetenskapen vid utforskning av den fysiska världen. Om det är en tillräcklig grund för att betrakta antroposofin som en andevetenskap är omdiskuterat, och den har ibland betecknats som ockult. Antroposofin är grunden för Waldorfpedagogiken, läkepedagogiken, antroposofisk medicin och biodynamisk odling. I Sverige har rörelsen sitt centrum i Järna söder om Södertälje, och rörelsens verksamheter är där tillsammans den största arbetsgivaren med närmare 2000 sysselsatta. Kulturhuset i Ytterjärna (arkitekt Erik Asmussen) är ett kulturcentrum som drivs av Kulturforum Järna AB.”


Ockult, joo, vissa vill ju anse det. Det tycker t ex: http://www.sektfakta.com/sekter/antroposoferna

Som också har Mullingstorp med på sin lista som hjälpt oerhört många. Hmm, det finns visst sekter och New Age – ni vet det där NYA hum buget som funnits i ca 5.000 år i vissa länder. Urlång erfarenhetsbaserad kunskap – men inte svensk!

Läs och kom fram till din egen uppfattning. Waldorfpedagogiken, deras biodynamiska odlingar och deras medicinska behandlingar tycker många om. Jag kan inte i denna värld vi lever idag, kalla dem så värst farliga. Då kan man väl kalla livsmedels- och tobaksindustrin samt läkemedelsbolagen med sina lobbyister för sekter också som myndigheterna glatt rättar sig efter. De gör med sina monopolistiska fasoner och biverkningar långt större skada.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar