Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 10 oktober 2010

Färskpressad juice?


Nypressat från Brämhult och God morgon innebär att frukten transporteras till presseriet, pressas, förpackas och transporteras till butik. För att få lite längre hållbarhet värmebehandlas/pastöriseras de. Så jag googlar på detta och hittar en del information.

I Sverige dricks det ungefär 23 liter juice per person om året. Runt 70 procent av drickandet är apelsinjuice. De testade apelsinjuicerna kan delas in i fyra kategorier:
Nypressad. Juice utan vare sig tillsatser eller pastörisering. Endast Brämhults nypressade klarade de kraven.
Färskpressad. Lätt pastöriserad juice som inte framställs av koncentrat.
Koncentratjuice, lättpastöriserad. Juice som först görs om till koncentrat och sedan blandas ut med vatten. Pastöriseras både som koncentrat och utblandad juice. Hållbarhet runt fyra veckor i oöppnad förpackning. Tre av de testade juicerna (Bravo, ICA, god Morgon standard) tillhörde den här kategorin.
Koncentrajuice, kraftigare pastöriserad. Koncentratjuice som pastöriserats många gånger för extra lång hållbarhet, upp till ett år.

Kravet för att få kallas juice är att man använt 100 procent fruktråvara vid produktionen. Inget extra socker får tillsättas. I nektar däremot får man både tillsätta socker och det räcker om drycken innehåller 25 procent fruktråvara.

Lätt pastöriserad juice (nypressad): Frukten har importerats och pressats här hemma. Juicen värms upp till 70 grader i 20 sekunder, för att snabbt kylas ner till 3 grader. På så vis reduceras en viss mängd jäst- och mögelpartiklar, vilket gör att hållbarheten ökar med några dagar.
Pastöriserad juice (färskpressad): Juicen pressas oftast i odlingslandet och värms upp till 92 grader innan den kyls ner. Därefter transporteras juicen till tappningsanläggningar där den pastöriseras på nytt. Hållbarheten har ökat till upp mot en månad. Men 2004 lanserades nya normer av Livsmedelsverket. - Det var efter en förfrågan från oss som Livsmedelsverket svarade, att även juice som är hållbarhetsbehandlad skulle få kallas för färskpressad, förklarar Gunilla Ekström i Svenska Juiceföreningen. Efter att ordet släpptes fritt har var och varannan juice på hyllorna börjat kallas för "färskpressad". Oberoende av hur länge sen det var som frukten faktiskt pressades. Det enda som krävs av producenten är att juicen inte kommer från ett koncentrat, och att hållbarhetsbehandlingen deklareras på förpackningen.

Livsmedelsverket borde kallas livsmedelsproducentverket då de mer verkar vara på tillverkarnas än konsumenternas sida i alla frågor.

Och en lång diskusson om Brämhults nypressade juice – som är värmebehandlad/pastöriserad – vilket betyder att C-vitaminerna ryker. Kontentan av en liten notis i SvD blev ett större sökande efter ”sanningen”. Och sanningen tyder på, pressa själv! Jag har själv mejlat Brämhults med den enkla frågan: Nypressad juice, pastöriseras den? Vi får se vad svaret blir.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar