Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 10 oktober 2010

Socker - raffinerat tills det är strålande vitt och helt utan näring


Vanligt vitt socker heter egentligen sackaros - en snabb kolhydrat (GI 90) uppbyggd av en del druvsocker (glukos) och en del fruktsocker (fruktos). Kolhydrater som ger snabb energi och är kroppens bränsle, men fort in – fort ut och man behöver nästa sockerkick och nästa. Blodsockret och humöret åker berg- och dalbana och efter ett tag får man metabolt syndrom, förstadiet till diabetes II. Du hittar heller inga vitaminer, mineraler, enzymer, proteiner eller dylikt i vitt socker och få i kex, bullar, godis, flingor, vitt bröd, vitt ris, vit pasta. Belöningssystemet i hjärnans lustcentra triggas igång av sött och fett och vi försöker om och om igen fylla det stora hålet i vårt inre med Comfort Snacks. Numera inser forskarna att högt kolesterol får man inte av fett utan av snabba kolhydrater. Alla kolhydrater omvandlas till socker, snabbare eller långsammare.

High Fructose Corn Syrup – högfruktossirap är skadligt och billigt. Då människor börjat inse detta, kallas det numera bara för Corn Syrup. Som en dietcoach säger, samma skit, nytt namn.

Om du vill söta så finns det vettigare alternativ än vitt socker.
Icke-uppvärmd honung, råsocker, stevia, agave-sirap,

De värsta på min skala är artificiella sötningsmedel och Wikipedia ger besked - http://sv.wikipedia.org/wiki/S%C3%B6tningsmedel

Sötningseffekt hos icke energigivande sötningsmedel jämförd med socker:
·         Cyklamat: 30-40 ggr sötma – E952
·         Aspartam: 150-200 ggr sötma – E951
·         Acesulfam K: 200 ggr sötma
·         Steviosid: 250-300 ggr sötma – baserat på plantan Stevia
·         Sukralos: 500-600 ggr sötma – E955
·         Sackarin: 300-700 ggr sötma – E954
·         Neohesperidin DC: 1500 ggr sötma
·         Neotam: 7000-13,000 ggr sötma
·         Alitam: 2000 ggr sötma

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar