Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 24 oktober 2010

Anette Nymanhttp://www.anettenyman.se/ - ”Alternativa terapiformer kan vara hälsofarliga och oseriösa.” Ja, det finns sekter inom allt, fundamentalister, religioner som gör mer skada än nytta, charlataner som är mer ute efter pengar än att respektfyllt försöka bota människor med problem, men att dra alla över en kam hjälper ingen. Så många alternativa i Sverige som gör ett jättejobb med människor som vården svikit, skadat  och/eller gett upp på. Att kvalitetssäkra vården (se flera inlägg där vården brustit) är ett jättejobb. En utopi är att få sjukvården och den alternativa att jobba hand i hand FÖR människan utan prestige, utan inblandning av professorer m fl som sitter på dubbla stolar, en fri forskning, det vore att hjälpa människor. Det fungerar i många länder, men inte i Sverige.

Anette har skrivit boken ”Terapeuten” som baseras på hennes egna upplevelser. Men att dra alla terapeuter över en kam för att några gör bort sig är att generalisera. Jag får nästan dagligen höra hårresande berättelser om läkare inom den svenska sjukvården, av många kallat vanvården, men försöker att inse att det finns olika sorter, även där.

Har precis beställt boken för att bilda mig en egen uppfattning.

”Alternativterapeuter behöver inte följa hälso- och sjukvårdslagen.” – Stämmer inte helt, åtminstone närings- och fytoterapeuter går under den lagen, som ingår i studierna. Vi måste hålla på sekretessen, låsa in alla papper, ha en klinik som uppfyller standard, upprätthålla ett diarium för varje patient och vid varje besök skriva in vad vi anmodat dem att göra, äta, vilka kosttillskott vi ”skrivit ut”.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar