Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 2 februari 2012

Mer piller för pillertrillarna

"Alla över 50 borde ta ett läkemedel för att sänka sitt blodtryck ävem om de har normalt blodtryck (120/80 enligt WHOs rekommendationer). Det anser en brittisk epidemiolog sedan han studerat 147 forskningsrapporter med 464 000 deltagare. Ett lägre blodtryck minskar risken för dödliga sjukdomar som hjärtinfarkt och stroke." Undrar hur många av de studierna som var finansierade av läkemedelsbolagen...

År 2003 föreslog två brittiska forskare en enkel lösning för att förebygga hjärtsjukdom: alla över 50 års ålder skulle ta ett "multipiller" (polypill) som innehöll följande:
- tre olika blodtryckssänkande preparat (en ACE-hämmare, en betablockerare, en vätskedrivanded diuretika)
- en statin för att sänka kolesterolhalterna
- acetylsalicylsyra för att förhindra uppkomst av blodproppar som kan leda till hjärtinfarkt eller stroke
- folsyra (förut B9-vitamin)

Alltså 5 läkemedel för ALLA. ALLA över en kam, oberoende på hur vältränade de är, vilken kost de äter, midjeomfånget. Jag vägrar!!!

Och ingen av dessa säger ett dyft om det som ALLA verkligen borde titta på - vården, läkarna, patienterna, allmänheten - kosten. Skippa fettfobin - socker och veteprodukter, ät nyttigt och bra, träna och sov 7-8 timmar per natt. Men så länge vår kära myndighet LV(P)M säger att vi ska äta margariner, sötningsmedel, lightprodukter m m skitsaker så lär vi (inte jag) behöva dessa fantastiska läkemedel - one size fits all - never!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar