Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 2 februari 2012

Köp inte snittblommor som inte är certifierade

Snittblommor - rosor, tulpaner, påskliljor, gladiolus - alla är vackra att ha på vardagsrums- eller köksbordet. Men läs artikel i Råd & Rön 8/2011. - http://www.fairtradecenter.se/vissen-blomsterhandel-0
På fyra år har inte mycket hänt, värst är blomsterhandlarna om man ser till Råd & Röns lista - BukettenService har rött på alla punkter - ingen uppförandekod som omfattar socialt ansvar i leverantörsledet, inget medlemskap i FFP/licenstagare till Fairtrade. Inget inköp av certifierade snittblommor. Inget direktinköp från producenter i låglöneländer. Inget genomförande av egen social revisionh på snittblomsplantager. Ingen information om CSP-frågor på webbplatsen. VI-butikerna är lika illa - då de inte svarat på den sex punkterna. EuroFlorist är åtminstone anslutna till FFP, inget licensavtal, inget annat. Samma gäller InterFlora och Plantagen som ocksp endast köper MPS-certifierade blommor och gör en egen social revision. Coop, Hemköp och ICA har uppförandekod. Coop säljer certifierade snittblommor, vilket ICA strävar efter i slutet av 2011 (ska kollas!!) och Hemköp kör FFP och Fairtrade vid speciella högtider.
1. Köp av Plantagen när du kan
2. Fråga efter certifierade/FFP/Fairtrade snittblommor - det tänker jag göra fr o m NU! och se mycket besviken och bitsk ut när/om de säger att de inte har sådana!! Vi konsumenter har så mycket makt genom våra plånböcker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar