Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 1 februari 2012

LCHF/GI-Noll??

Det är intressanta tider vi lever i. Aftonbladet skriver igen ner LCFH (low carb - high fat = få kolhydrater - hög fettmängd - dock rätt fetter) medan Expressen har en hel bilaga om kosten som tilltalar och fungerar för många - runt 100.000 i Sverige. Livsmedels(producent)verket hatar den, VoF gav fettdoktorn (Dr Annica Dahlqvist) Årets förvillare för ett antal år sedan när detta var nytt, men fler och fler tar den till sig. Personer med diabetes 2 får snabbt dra ner insulindosen och mår allt bättre, hur fel kan det vara, men fortfarande anser vi att de bör äta lightprodukter och kolhydrater samt se upp med fettet.

Personligen gillar jag inte dieter - blir oftast jojobantningen av det hela, men vissa koster gillar jag mer än andra - Raw Food är en, LCHF med mindre mängd protein från rött kött en annan. Och inte så många fler.

Om du är seriöst intresserad, köp en bok och lär dig mer om båda kosten i sig och recept - det gäller ALLA koster/dieter. Man ska inte bli vegan utan kunskap, det kan gå åt helskotta.

Ät: Ekologisk smör, fin olivolja, ägg, äkta majonnäs, fet fisk, feta naturbetes köttbitar, avokado, goda ostar
Grönsaker ovan jord +  bär, citrusfrukter, sötpotatis (de tre senaste har jag lagt till då jag anser att de är viktiga).
Skippa - bröd, pasta, potatis ris, socker, stärkelse, grönsaker under jord, chips, bullar, kakor, godis, snabbmat, lightprodukter.

Men, ändrar du kosten och är diabetiker måste du noggrant följa dina värden och anpassa ditt insulinintag. Det heter att det tar ca 10 dagar för kroppen att anpassa sig. Det braiga med kosten är att du slipper gå hungrig och banta, men som sagt, börja med att hoppa över de värsta - socker/godis, chips, bullar/kakor/tårtor/kex, vitt bröd/ris/pasta, snabbmat och allt fejkat samt minska alkoholen till 3 glas per vecka och se hur detta går.

Lycka till!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar