Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 15 februari 2012

Matens pris och Forskningsfusket - två nya böcker

Den omtalade boken - Matens pris - boken som matindustrin inte vill att du ska läsa - kommer som pocket senare under 2012 - http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172322543
Docent Ralf Sundberg - som också har bloggen jag precis skrev om - LCHF-anhängare

Forskningsfuset - så blir du lurad av kost- och läkemedelsindustin - http://www.bokus.com/bok/9789172412217/forskningsfusket-sa-blir-du-lurad-av-kost-och-lakemedelsindustrin/
Malin Olofsson och Daniel Öhman

Bl a köttindustrin (och mjölk, socker, kemikalie, läkemedels m fl) sponsrar många studier som förstås då kommer fram till dess hälsobefrämjande kvaliteter. Oberoende forskning finns knappt just inom dessa industrier som är så hårt också lobbade - se trailern till Underkastelsen http://www.underkastelsen.se/  &   http://www.youtube.com/watch?v=Pdw8oAH6w6A  &  http://www.youtube.com/watch?v=Aum6erQ9oxw&feature=related  &  http://www.youtube.com/watch?v=zI1Llju32Yk&feature=related - filmen finns att köpa på dvd hos Discshop.

LCFH verkar bra, men det är en stark lobbyism som står bakom den kosten och Atkins - den amerikanska kött- och mejeriindustrin betalar ofta studierna.

Den fettsnåla sidan - fettfobin som LCHF kallar det - en svensk bonde berättar att hans grisar bröt benen och fick sjukdomar i naturlig miljö då de avlades fram så snabbt som möjligt och med så fettsnålt fläsk som möjligt.

Kraftfoder som ska mätta alla dessa kossor (tjurarna går till slakt då de inte behövs förutom som spermieleverantörer. Det odlas i bl a Brasilien på enorma arealer, ofta på gammal skogsmark som skövlats, besprutas, GMO-modifierad soja, jorden tas inte om hand som tidigare jordbrukare gjort utan urlakas allt mer. Besprutningsmedlen är förbjudna i Sverige och ingen vill ha GMO-produkter, ändå importerar vi 300.000 ton soja per år till vår egen köttmarknad.

Ja, vi är gjorda för att äta kött, men inte i dessa mängder. Återkommer med siffror så fort jag hittat dem, men sedan 60-talets konsumtion har det växt enormt för att bli extremt de senaste åren. Finska cancerföreningar säger (som jag skrivit tidigare), max 300 gr rött kött per vecka/per person.

Hemma äter vi kött, men i mindre mängder och då av riktigt bra kvalitet (för det har vi råd med och det mår både vi och djuren bättre av) - gräs-/beteskött som inte är uppvuxna på kraftfoder utan gått ute och betat. Nötfärs utan förpackningsgas. Krav-kyckling. Lamm som fått leva ute och inte fött genom hormonstinna tackor på fel årstid.

2 kommentarer:

  1. Här fanns det många nyttiga länkar. Jag tar allt med ro. Bor på en bondgård. Tror att man ska äta med måtta. Men rätt fett dock. Som indianerna ungefär. Det viktiga är att ha rätt bakterier i tarmen som gör grovjobbet åt en. Hur får man det? Jo, med rätt kost naturligtvis. Det är det jag skriver om. Återkommer när det är klart.

    SvaraRadera
  2. Tack Helena, det ser jag fram emot!

    SvaraRadera