Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 1 februari 2012

Koka din egen buljong, frys in!

Färdig buljong har ofta smakförstärkare/jästextrakt för att överhuvudtaget smaka något. Koka din egen, släng ner bra köttbitar och märgben/-pipor - högrev eller dylikt, prata med en duktig köttmästare så du får rätt och ändå billigt. Rotsaker (palsternacka, morötter, rotselleri, kålrot i bitar, även blast går bra, bara de är rengjorda), persilja/libbsticka, skivad gul lök. Vatten så det täcker men inte blir för tunn smak. Skumma ofta och noggrant. Salta i slutet. Ät upp köttbitarna och rotfrukterna till middag. Frys in resten i frysbitar, små burkar.

På samma sätt kan du göra fisk- och kycklingfond. I fiskaffärer kan du köpa billigare småbitar/rens som blir perfekta i en soppa eller buljong. Använd också hela kycklingen med inälvar, tassar, näbb m m om du hittar. Mer smak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar