Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 24 januari 2012

Vispgrädde 34% - karragen - vad är detta för påhitt?

Mats-Eric Nilsson - Använd "vispgrädde 40 procent fetthalt istället för magrare alternativ med karragenan."

Så vad är då karragenan, såg recis för några dagar sedan i ICAs hyllor att det finns 34% vispgrädde, precis som det finns Bregott Light. Förbenade påfund att nutrionister/dietister/Livsmedels(producent)verket som fortsatt är rädda för fetter (även de nyttiga som vi och vår hjärna måste ha/behöver).

http://sv.wikipedia.org/wiki/Karragenan - förtjockningsmedel, just det, när man tar bort fett, tillsätter man vatten i stället och då blir det ju löst, alltså måste man tjocka till det. Tror ni den är billigare då den inte innehåller så mycket äkta - tror inte det, kemi kostar också!

http://www.aktavara.org/guide.aspx?r_id=27815
E 407 - Karragenan (övriga tillsatser)
 
FUNKTION

Stabiliserings-, förtjocknings- och geleringsmedel.

FRAMSTÄLLNING
Framställs ur en viss sorts rödalg.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE
Används i t.ex. ost, kakor, milkshake och alkoholdrycker. (och alltså vispgrädde + schampoo, tandkräm och hudvårdsprodukter)

KÄNDA HÄLSORISKER
Cancerframkallande i djurförsök. Hittills ingen konstaterad risk för människor. Nya studier väntas.

Ekobloggen visste redan 2008 att detta inte var något att ha
http://ekoblogg.blogg.se/2008/june/karragenan.html

och här sätter jag punkt (sök själva, står hur mycket som helst - cancer på försöksdjur, leverskador, påverkan på immunsystemet och gastrointenstinala magsår räcker fint för mig:
http://blogg.passagen.se/matfrisk/entry/r%C3%A4kbakelse_fr%C3%A5n_ica_uppsala

Man lär sig så länge man har en blogg, det ska gudarna veta. Lite måste jag ju veta varför jag inte gillar en viss produkt. Och, ja, jag försöker hitta sådana jag gillar också och skriva om dem!


1 kommentar:

  1. Cancerframkallande? Vart hittar du denna informationen? Därför jag brukar skippa blogginlägg med vettiga referenser :p Om studien du talar om är den från 1978 så gavs råttorna Azoxymethane (AOM) och N-Nitroso-N-methylurea (MNU) för att framkalla cancern. Den studien du pekar på säger med andra ord att råttor som ges karragen och en cancerogen får cancer. Den är dessutom 25 år gammal.

    En intressant grej är att karagen har visat sig ha funktionen av bredspektrumantibiotika. Då det i Europa inte tillåts i modersmjölksersättning och har fasta gränsvärden så är risken på den här sidan om Atlanten ganska minimal.

    SvaraRadera