Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 25 januari 2012

Alkohol- och narkotikaproblem kostar, familjer, liv och pengar

Saxat ut Vitalt Vetande - en tidning som tyvärr också gick i graven.
  • 10-15 procent av alla män och 5 procent av alla kvinnor kommer att utveckla alkoholproblem under sin levandsperiod (Socialstyrelsen 2007)
  • 25.000 narkotikamissbrukar är idag i kontakt med hälso- och sjukvården och/eller socialtjänsten (Socialstyrelsen 2007)
  • 40-60 procent av alla alkoholister har samtidig psykiatrisk sjukdom (självmedicinering??)
  • Ca 385.000 svenska barn lever i hushåll där åtminstone en vuxen har en skadlig alkoholkonsumtion.
Vad kostar detta de misshandlade fruarna (det är ju oftast de som stannar kvar, med-, missbrukare eller bara offer) och barnen? Oftast vid en misshandel är den ena eller båda parten fulla! Och detta växer barnen upp med. Vid våldtäkter är förövaren ofta berusad och/eller påtänd. Vid orpovocerad misshandel på stan är ofta både förövare och offer berusade. Förövaren har ofta minnesluckor, lämpliga eller riktiga efteråt. Vissa människor tål inte alkohol, alls, utan att bli våldsbenägna - tjejkompis för länge sedan blev arrogant/otrevlig av vin, man jag jobbade för blev livsfarlig av sprit - ej vin, öl och champagne.

Att bruka alkohol är trevligt, ett gott vin till maten, ett glas champagne på festen. Att missbruka en helt annat sak. Men med narkotika finns inget bruk, inte ens jointar går att bruka, risken för skadorna är alltför stora.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar