Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 26 januari 2012

Den vanligaste frågan till Mats-Eric Nilsson, Äkta vara

SvD 25.11.2011
Den vanligaste frågan som Mats-Eric Nilsson, Äkta vara och författare till fyra böcker får av folk när han rest runt i hela Sverige från oktober 2007 då "Den hemlige kocken" kom ut är: "Men hur kan detta vara tillåtet"- det är precis därför jag döpt om Livsmedelsverket (LVM) till Livsmedelsproducentverket (LV(P)M då jag anser att de mest är till för just producenterna än konsumenterna. Det luras för fullt ute i fabrikerna och det tillåts, år efter år efter år, trots att vi grälar och gnäller.
Några av hans exempel:
Göra potatissallad i fabrik och kalla den hemlagan
Sälja räksås som består av en (1) räka
Blanda tillsatser och industriella ingredienser och påstå att resultatet är äkta
Saluföra vaniljglass som varken består av vanilj eller glass
Jordgubbsmilkshake - McDonalds - ingen äkta ingrediens alls - gör själv - jordgubbar, glass, mjölk
Mer hallon/blåbär - består mest av vatten och äpple
Guacamole utan avokado - Santa Maria har bytt ut namnet till "Guacamole style" som ju självklart betyder att det är av endast 1,5 procent avokado.
Aromer, färger, konserveringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel, mjölbehandlingsmedel, surhetsreglerande medel, jästextrakt, sojalecitin, granröta (fejk vanilj - listan kan göras hur lång som helst. LV(P)M anser att vi själva måste fatta vad saken innehåller, inte att de behöver se till att en räksås också har några räkor i sig.
EU har nu fått ögonen upp för detta, men tills de tillräckligt mycket bannar LV(PM) behöver vi konsumenter ryta till.

Guacamole som är så gott (La Neta, Stockholm har en goood) - avokado, lite pressad lime, kanske någon hackad tomat, mixa lite grann.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar