Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 17 januari 2012

Du behöver inte äta kosttillskott, sägs det

Men;
Livsmedelsverket rekommenderar (och för en gångs skull håller jag med) vuxna och barn över tio att äta 500 gr frukt och grönsaker varje dag - och vem f-n gör det? joo, ca 9 procent av svenskarna enligt enkät från Statens folkhälsoinstitut år 2010. Samma siffror sedan 2005. Många vill äta mer men uppger att ekonomiska och sociala faktorer ligger i vägen. - Gå till närmaste torg (Hötorget för mig) en lördag em så kan du köpa kassvis för en billig peng.

Äldre personer som pga sjukdom har nedsatt aptit (många lever på Risifrutti, vetebröd och kaffe), får inte i sig allt de behöver - många har näringsbrister trots att de äter. Då är det viktigt att maten är av mycket god kvalitet (som inte stämmer överens med kommunernas svarta plastlådor som varken smakar eller luktar något och levereras för en vecka i taget. Vissa vitaminer i maten förstörs i mikrovågsugn, långvarig varmhållning eller kraftig bearbetning i industrin. Alltså är det viktigt att laga mat från grunden - hemma, på dagis, skolor och på sjukhus.
Äldre har också svårare att ta upp t ex vitamin B12 som därmed många har brist på - domningar, yrsel, nedstämdhet, glömska. Får man utskrivet B12 behövs B9 (folsyra) då de två samspelar.
D-vitamin har också de flesta svenskar som inte åker veckovis till Thailand i november och februari brist på. Livsmedelsverket anser att tillskott behövs, men de säger 400 ug, vissa kunniga läkare 2000-4000 ug. Viss skillnad.
E-vitamin är viktigt mot t ex Alzeheimer. Forskarna har sett att höga doser minskar risken.
Texten ovan tagen till stora delar från Medicin Vetenskap 1/11

Eget tillägg:
Sedan 50-talet äter vi skräp- och industriellt producerad mat. Våra åkrar är fulla av bekämpningsmedel och slam från vattenreningsverken som rinner ner i grundvattnet  (och de vattenlevande organismerna dör, sedan fiskarna), våra djur av kraftfoder, tillväxthormoner och antibiotika, många av dem får aldrig se solen eller gå på gräs utan lever på minimala ytor tills de slaktas. Vi äter för mycket kött (finska cancerföreningarna anser att max 300 gr per VECKA är OK, Bob Greene (amerikansk tränare, bl a åt Oprah), säger tre gånger PER MÅNAD. Vi äter för mycket industriproducerad korv (stabiliseringsmedel och tassar), för mycket chark, gris och grillat, men som alldeles för lite råa eller ångade grönsaker. Idag är det också allt vanligare med övervikt och näringsbrist, samtidigt. Vi ska unna oss då himla mycket. Unna dig en massage, en infraröd bastu, en långpromenad i stället för ännu en bulle gjord på raffinerat mjöl, socker och margarin.

Vi lever i en allt mer kemikaliefylld värld (100.000), vissa kan vi undvika, men de finns i våra kläder, våra möbler, inredningar. Bomull är en av de mest besprutade grödorna i världen, sedan ska tyget blekas och färgas. Allt flera killar blir sterila och får fortplatningsorgansproblem (dubbel penis), allt färra barn föds utan hjälp av hormoner, inseminationer m m. (se filmen "Underkastelsen"!)

Avgaserna från trafiken blir allt värre. Patriklar från asfalt som dubbdäcken river upp. Våra stekpannor innehåller Teflon (praktiskt och giftigt), våra plastverktyg flataler (mjukgörare i plastprodukter), våra plast- och aluminiumburkar Bisfenol A. Vårt vatten innehåller läkemedelsrester och allt annat vi häver i oss och ner i toaletten i stället för att få med färgrester och gamla mediciner till rätta ställena.
Vi stressar för mycket, sover för lite, får allt fler kroniska och autoimmuna sjukdomar. Bröstcancer ökar, fler räddas till livet, men allt fler får det och prostata och...

Om inte jorden packar ihop inom de närmaste 50 åren så gör människosläktet det, vi kan inte producera fler, vi dör ut.

Eller....


3 kommentarer:

 1. Hej.
  Fick tips om bloggen från "listan" så nu ligger den i favoriter!

  Blogga på!

  Mvh
  Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej VildaMatilda. Har ändrat inställningarna, så nu är det fritt fram att kommentera, tills jag råkar ut för troll. Kul och tack! Ibland känns det som om jag skriver för tomma intet. Men det känns bättre att få ur sig ilskan än att härbärgera den. Säkert också hälsosammare :)

   Radera
 2. Och vad jag totalt glömde skriva var: Du är INTE vad du äter, du är VAD din kropp tar upp. Vissa kroppar tar inte upp värst mycket alls, då måste man börja där. Glutenintolerans som mejat ner alla mikrovilli, läckande tarm, inflammationer m m. Gå till botten om du äter supernyttigt och ändå har brister.

  SvaraRadera