Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 24 januari 2012

Skinka, bacon och korvar - Äkta vara testar matkassar

http://www.aktavara.org/News.aspx?r_id=57912

Skinka - "Den skinka som skickades med den konventionella kassen bestod bara till 90 procent av just skinka. För att få den att fungera har tillverkaren förutom de obligatoriska antioxidanterna (E325, E301) och nitritsaltet också tillsatt vatten. Och för att få det att stanna kvar har man använt två stabilisatorer, fosfater (E 450, E 451) och dessutom dextros och maltodextrin."
Se till när du köper skinka i skivor att den är från en hel muskelbit och inte ihopklistrade slamsor. Jag blir lika förvånad/förbannad varje gång jag frågar chark-disken (tyå en gång i månaden) om något och de ytterst sällan vet - muskelbit, gräskött (kossor som inte levt hela sitt liv inomhus på kraftfoder).
Det bacon som valts var EU-ekologiskt och får därför innehålla nitrit, vilket inte Krav tillåter. Med Scans bacon följer också rökarom, även det ekologiska. Detsamma gäller de korvar som finns med i kassarna. Med ett undantag: Årstiderna som valt en ekologisk salami från danska Aalbæk helt utan nitrit.
Vanligt ekologiskt bacon är trots allt bättre än det kalkonbacon som Framtidens mat skickade med. Den innehöll både baconarom, smakförstärkare (glutamat som jag trodde var förbjudet/försvunnet?). /första gången jag hör om baconarom - undrens tid är inte förbi/

Den som vann - Årstiderna (KUL! de levererar vår frukt- och grönsakslåda varje fredag!!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar