Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 24 juli 2010

Sjukvården smittar

Sjukhussjuka – MRSA – Meticillinresistenta gula stafylokocker – kallas också vårdrelaterade infektioner (VRI) - gör att patienter som kommer till sjukhus/tandläkare/vårdcentral halvsjuka blir dödssjuka pga dålig städning, handhygien, byte av skyddskläder mellan patientkontakter, korta naglar/inget nagellack, inga ringar, armbandsklockor, hals- eller armband m m nödvändiga detaljer som inte alltid efterlevs. För bråttom. Allt fler drabbas, många äldre som redan är försvagade. Det finns ett klart samband med den ökande belastningen på vårdapparaten, med mindre tid för personalen att hålla hygienstandard uppe. När bakterien blivit resistent mot Meticillin, det antibiotika som normalt är effektivt mot stafylokocker återstår endast en mycket dyr antibiotika. Zyvoxid kostar 1 100 kronor per patient och dag. Kostnaden är en orsak till att man fruktar utbrott av MRSA. Alltså borde det kunna satsas mer på städpersonal. Vården ska inte ta livet av folk, vården ska bota och hela!

Min exmakes syskonbarn skulle opereras på fina sjukhuset i Stockholm. Han fick sjukhussjukan och höll på att stryka med. Och så himla ont som han hade, pga detta monumentala slarv, bör ingen få gå igenom. Så många månader och så mycket hans mamma kämpade, där var en riktig tigrinna som jagade läkarna med blåslampa. Annars hade det lätt kunnat gå ännu värre. Jag är välinsatt då jag hjälpte till att skriva en anmälan till HSAN, det som nu läggs ner. Protest och svinhugg kallar jag det.

Bristande vårdrutiner är en SKAM för sjukvården. Inte en enda patient bör bli sjukare, då kan vi ju stanna hemma. 110 000 DÖD varje år pga detta, i Sverige, ett av världens mest högstående länder som vi alltid skryter om.

Det är alltså fler som dör i vården av detta (+ andra slarv) än i trafiken. Ändå försöker vi få nollvision på vägarna trots att folk kör som idioter, fulla och galna, men detta talas det inte så högt om. Psykvården talar vi också tyst om, trots att det pga självmord är fler än i trafiken. Men, vi pratar om trafiken, den är mycket roligare att snacka om.

30-40 procent av dessa vårdrelaterade infektioner utgörs av urinvägsinfektioner (ajj, kissa blodig taggtråd är ingen höjdare). Vårdkostnaderna för dessa beräknas till 880 miljoner kr per år – i Sverige. Det skulle betala ganska många professionella lokalvårdare som kan göra rent och fint.

Patientsäkerhet får kosta (annars kostar det på något annat ställe) och bör vara A och O, samt Å, Ä och Ö inom sjukvården, basta!

http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/MRSA-/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar