Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 21 juli 2010

Smaksättningar & glutamat

Svenska LantChipsLättsaltade - mina enda favoriter bland chips som oftast inte finns att köpa, men sedan kommer smaksättningarna; t ex Kantarell & Svartpeppar. Potatis, vegetabilisk olja (kan vara vilken kvalitet som helst), kryddor. Men kryddblandningen för att få smaken av just kantarell och svartpeppar innehåller tillsatserna; salt, maltodextrin, vasslepulver, potatisstärkelse, druvsocker, smakförstärkare (E621 & E635), arom, kantarellpulver (nere på den här nivån är det inte mycket av den varan då ingredienserna listas efter hur mycket innehållet är), jästextrakt (det de idag ofta använder i stället för smakförstärkare, dessa har BÅDA), svartpeppar, mjölkprotein, vitlök och lök.



Lär mer om Glutamat (E621) – en produkt som är mycket omstridd och som de flesta vettiga företagen i Sverige (i Danmark och England är den förbjuden) tagit bort - http://www.kostdoktorn.se/fet-av-glutamat-e621



och Dinatrium-5´-ribonukletider - E635 -

http://mat.msn.se/action/subProductGroup;jsessionid=0AC54B05279FE1549741E15FD4EFEE3B?moreProductGroups=true&productGroupId3=16599&productGroupId4=16901





Dessa smaksättningar gäller många produkter; crème fraïche, keso, yoghurt, en ofta helt OK produkt blir med ens en alls inte OK produkt m h a tillsatser, mängder av socker m m. Köp originalprodukten och lägg till paprika, örter, kryddor, sylt, så vet du exakt vad det du äter innehåller och undviker en massa rent ut sagt skitsaker.

1 kommentar:

  1. People who spam my very old blog will be reported, deleted and blocked! Just so you know...

    SvaraRadera