Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 11 juni 2011

Rätt kött till grillfesten


Tommy på Utbildningscenter (gratis nyhetsbrev om mat/hälsa) skriver om gasen som gör köttbitarna fint röda (som konsumenterna vill ha det) men samtidigt inte gör att köttet blir inte blir godare. Läs hela nyhetsbrevet på:

"Idag är mycket av det kött som ligger i affärerna hyllor paketerat i något som kallas skyddad atmosfär (MPA). Vad betyder detta? Och hur påverkar detta köttet och oss människor? En skyddad atmosfär betyder att man sprutat in gas i köttråget innan de tillsluts. Gasen består av 80 % syrgas och 20 % kväve eller koldioxid enligt tillverkarna. Det 80-procentiga syret i gasen gör färgen klarröd på köttet. Koldioxid bromsar bakterietillväxten något. Men frågar man Livsmedelverket, när det gäller förpackningsgaserna, så får man använda även argon, helium, dikväveoxid och väte till kött. Det finns inget krav på att det måste framgå av märkningen vilken gas som använts, utan det räcker att bara märka ”förpackad i skyddande atmosfär”. Vill man veta vilken, så får man vända sig till det företag som packat. Det pågår inte heller något arbete med att förändra märknings­reglerna på den här punkten." Läs gärna mer och undvik att köpa färdigförpackat kött!!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar