Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 11 juni 2011

Resistenta bakterier

Jag har läst mycket om risken med antibiotikaöverskrivning, i många länder kan en ask köpas direkt från hyllan utan recept, läkare i andra länder skriver ut hur stora doser som helst när patienten ber om det, trots att det inte botar virus, bara bakterier. Men, jag visste inte att idag kan en vanlig urinvägsinfektion (jag har haft ett 40-tal i mitt liv, inkl blod i urinen och kissa taggtråd) kan kräva sjukhusvistelse. Idag dör svenskar i onödan pga att antibiotika inte fungerar säger Otto Cars, ordförande för det rådgivande organet för antibiotikaanvändning. Spridningen av antibiotikaresistenta bakterier ökar. 1.580 fall av meticillinresistenta stafylokocker (MRSA) rapporterades under 2010, en ökning med sju procent jämfört med 2009. MRSA = s k sjukhussjukan som många människor fått när de legat på sjukhus för någon annan åkomma och haft ett rent helvete att bli av med. Tro mig, exmakens släkting fick det på Sohiahemmet efter en diskbråcksoperation, höll på att dö av smärtorna, tog ett drygt år för honom att bli frisk, han mamma kämpade som en tiger då allt tog så lång tid. Förr om åren fanns inte ens ett register för alla fall.

Sedan har vi resistenta enterokocker, pneumokocker och multiresistenta tarmbakterier (ESBL) som sprids i en allt större omfattning. År 2010 rapporterades 4.983 fall av ESBL, en ökning med 33 % jämfört med 2009. Det är ESBL som kan göra att kvinnor med relativt enkla urinvägsinfektioner tvingas läggas in för intravenös antibiotikabehandling då pillren inte längre hjälper. Förekommer över hela landet. Nya och ännu mer svårbehandlade fall av ESBL beskrivs från många kontinenter och dyker också upp i Sverige. Föreskrivningen fortsätter minska i Sverige och vi ligger jämförelsevis bra till, Island och Finland ligger bäst till, men vi reser allt mer och får på så vis i oss mat m m från länder som är mer generösa. Multi - många, resistent = motståndskraftig.

Vad kan du göra - ät mjölksyrade grönsaker varje dag, pro- och prebiotika, tempeh, natto och höj ditt immunförsvar på alla tänkbara sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar