Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 27 november 2011

Farliga köksredskap - svart plast


De svarta köksredskapen i plast är giftiga: "– Uppvärmning är en riskfaktor. Överföringen av ämnen ökar med tiden och temperaturen och om det är ett fett livsmedel som ämnena löser sig i, säger Kettil Svensson som är toxikolog vid Livsmedelsverket till Aftonbladet. ...
Det handlar om ftalater, perfluorerade ämnen, tungmetaller och vissa aminer som kan finnas i förpackningar eller i husgeråd. Ämnena finns i konservburkarna, i pizzakartongerna, i mikrovågsförpackningar för popcorn, i delikatessförpackningarna med soltorkade tomater i olja, vitlök i olja och pesto. Effekterna kan vara hormonstörande, fortplantningsstörande eller ha neurotoxiska effekter."

Vi använder inte mikrovågsugn, den "försvann" ner i grovsoporna, fullt fungerande, för flera år sedan efter ett gemensamt beslut. Men, vad mycket jag får försvara mitt/vårt ställningstagande... varför frågar folk om de inte vill ha svar och sedan tjafsar emot när de får det. Jag tror inte på dem, OK? Vi hade dock en svart stekspade i svart, den har nu rykt och en i trä har införskaffats. Man får byta ut dem efter ett par år, men.... hellre det än något som släpper ur sig ftalater. Vi får nog av dem annars också. Och folk på jobbet som har gamla matlådor som plasten i bottnet börjar flaga, hälsosamt. NOT!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar