Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 9 mars 2012

Köp rätt ägg - koden 0 är från de som skötts bäst

Djurens Rätt (där jag förstås är medlem) skrev om äggkoderna i sin senaste tidning 1/2012.

EU-beslut - fr om årsskiftet 2011/2012 ska alla höns som lever i bur ha sittpinne, rede och strö (har vi inte hört detta i 20 år?). Buren får inte vara oinredd. Trots att tidsfristen för att ställa om produktion från konventionella burar (läs oinredda A4-ark) fick ut 1 januari, har fortfarande 14 länder inom EU inte gjort det - vilket enligt beräkningar betyder att 14% höns sitter i fullkomliga ghetton. Enligt vår djurskyddslagstiftning ska "djur hållas och skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt." Håller med DR att det är svårt på ett oinrett A4-ark!!! För att veta vad du köper för ägg - se efter märkningen vilket jag börjar med idag (köper alltid ekologiska, men finns bara nuförtiden sådana som hela tiden går inomhus (vilket inte är ett normalt beteende). Koden ska finnas på äggskalet, bäst är 0 = ekohöna med möjlighet att gå ut på rastgård, 95% av fodret ekologiskt odlat. 1 = frigående höns utomhus, 2 = frigående höns inomhus, 3 = burhöns - bojkotta!!! Tyvärr säljs de sedan länge till matindustrin som köper det billigaste möjliga för att kunna sälja åt oss till billigast möjliga pris.

Du vet väl att kycklingkillarna slängs ner och mals levande till bl a Chicken Nuggets - med fjädrar, fötter och allt annat. Kul att äta det sedan och vilket lidande.

http://www.djurensratt.se/ - behöver fler medlemmar - de jobbar oerhört mycket för att vi ska kunna stilla vårt samvete. Nej, bränna Scan-bilar eller krossa fönster hos pälsaffärer hör inte till verksamheten, men väl att protestera och dokumentera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar