Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 4 december 2011

Bengt Ingerstam - en kämpe bakom Konsumentsamverken

Har kopierat rakt av från Bengts medlemsbrev då det innehöll så mycket viktigt! Bli medlem, hjälp till att påverka!

 

Skolmaten – ett omfattnde nätverk bakom

by ingerstam
2011-12-04
Inte bara på myndighetsplanet, inom näringslivet (och visst kan man förstå att LRF vill ha att ord med i laget)  samt också det politiska planet, men även på det ideella planet finns det aktörer som driver sina frågor.
Nyligen avsatte regeringen 5 nya miljoner till en omfattande informationskampanj riktad till skolverksam personal.
Låt nig börja med att säga att det är oerhört positivt och glädjande att man nu från alla håll fokuserar solmaten, det är hög tid.
Vi byggde upp vår satsning med Nätverket för sfolmaten under oktober 2008:
Det samlade materialet finns nu lite förenklat under "SKOLMATEN"
Det finns behov av en öppen diskussion och debatt  i ett demokratiskt samhälle  i en så stort och viktig fråga, i synnerhet när man läser i myndigiheternas material följande:
Citerar direkt:
Hälsomålets bästa matråd
3. Välj i första hand vatten som måltidsdryck. Drycker som läsk, saft, fruktdrycker, juice, öl och vin är kaloririka. Även mellan måltiderna rekommenderas vatten som dryck. 
6. Ta bordsmargarin på brödet. Bordsmargarin är en god källa för det ”bra” fettet, enkelomättat och fleromättat fett, men det räcker med ett tunt lager lättmargarin.
7. Ät minst två rejäla portioner av potatis, pasta, ris, gröt eller müsli varje dag. Dessa livsmedel innehåller kolhydrater och kostfiber som ger dig bra bränsle och en längre mättnadskänsla. De är också en god källa för många B-vitaminer.
8. Välj magra och osötade mejeriprodukter, t ex lättmjölk, lättfil, lättyoghurt och mager ost. Mjölk och mjölkprodukter är en viktig del av frukost och mellanmål. De ger dig bl. a kalcium och vitamin D.
Om detta är idag massor av experter, läkare och professorer eniga att man hotar barnens hälsa genom att benhårt bita sig fast i gamla kostråd och det är synd att detta drar ner effekten av alla satsningar  som görs och arbete som läggs ner.och de ofantliga summor som offras för prestigen men utgör ett hot mot barnens hälsa.
Det bör också tolereras en fri och öppen diskussion inom den ideella sektorn och här finns olika aktörer, dels bland föräldrar och inte minst konsumenter utan att vara bundna till någon speciell kostlära, samt förespråkare för olika kostinriktningar.
Det blev härom dagen en debatt om just detta, om att vi som jobbar för en bättre och näringriktigare skolmat inte  skulle "angripa varandra". Men en saklig diskussion måste väl få föras.
Bloggen "Naturligare mat i skolan"  citerade en artikel i Smålandsposten där det stod "På Skatelövsskolan jobbar man för att ta skolmaten till en annan nivå genom medlemsskap i Kostakademien" o s v Antar att de som "gillade" inslaget uppfattade det som något mycket positivt genom att det publicerades utan någon som helst kommentar.på en blogg man förknippar med insatser för en bättre skolmat. Man har ju ett visst ansvar inför läsarna anser jag för vad man lägger ut och bör nog kommentera det man citerar också. Jag tyckte det borde kommenteras och fick också en reaktion. Finns efter mitt "debattinlägg".
Lovade då klarlägga det som verkligen ligger bakom och här kommer det!
En av initiativtagarna bakom Kostakademien
är fackföreningen för kostchefer, Kost och Näring. Läs direkt på deras hemsida vilka som sponsrar dem, längst ner på sidan - näringslivet
Läs också vilka som utsetts som "ombudsmän".  Det är inget fel på dem och det jobb de gör, men vi bör veta vilka som står bakom utvecklingen av skolmaten
På Facebook finns också: "Kostkademiem”

Det är skattepengar som hanteras emot vår vilja som föräldrar och konsumenter och mot barnens hälsa, det måste vi få veta och nu har vi avslöjat en del av vad som sker bakom ryggen på oss.

Stöd därför vår gemensamma organisation - Konsument-Forum, som håller "Ögat på marknaden"


Tack Bengt - mer finns att läsa på Facebook och hans blogg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar